O die godverdomse cowboys!

guncontrolIn zijn geweldige bundel ‘Everybody is Stupid Except for Me’ (2009, Fantagraphics) laat de Amerikaanse cartoonist Peter Bagge zijn licht schijnen over de Amerikaanse wapenwet en de controverse daarrond. Toen ik las dat Bagge een voorstander bleek te zijn van het in de USA diep verankerde recht om wapens te dragen, viel ik zowat van mijn stoel. Ik had hem, één van de vaandeldragers van de alternatieve Amerikaanse comic scene uit de jaren ’90, iemand die zich samen met o.a. Daniel Clowes een waardige opvolger van peetvader Robert Crumb mag noemen, toch altijd enigszins links van het politieke spectrum gesitueerd. Peter Bagge verwierf in het laatste decenniumBagge2 van de vorige eeuw enige roem (nouja, wat heet ‘roem’ in een nichemarkt als alternatieve strips) met zijn serie ‘Hate’, waarin hij middels de strapatsen van een slacker genaamd Buddy Bradley de grunge-scene en meteen de halve populaire cultuur uit die tijd een flinke hak zette. Buddy is het archetype van de twenty-something die zich staande probeert te houden in een ultra-commerciële wereld vol slechte smaak, onbevredigende jobs, opportunistische vrienden, een disfunctionele familie en tot mislukking gedoemde relaties. Ik verbond het een met het ander: zoveel (hilarische) maatschappijkritiek moést wel betekenen dat Bagge op zijn minst voor de ‘Democrats’ zou stemmen. Van een vooringenomen West-Europese blik gesproken.
Misschien ben ik bevooroordeeld omdat ik zo van zijn werk hou (hij is m.i. één van de meest onderschatte stripauteurs ooit), maar ik heb zelden iemand uit het kamp der verdedigers van vrije wapendracht op een dergelijk heldere en (zelf)relativerende manier het vraagstuk weten benaderen. Bagge zelf is af en toe niet helemaal zeker of zijn standpunten echt steek houden, maar dat is nu net ook waarom zijn korte uiteenzetting spijkers met koppen slaat. Hoe simpel de kwestie ook op het eerste zicht immers lijkt (wapens doden mensen -> dus laat mensen uit de buurt van wapens blijven): Bagge toont met verve (en humor) aan dat een met valabele argumenten dichtgetimmerd finaal standpunt voor of tegen gun control een quasi-onhaalbare zaak is.

Enkele van Bagge’s sterkste argumenten:

  • Waarom hebben alleen bepaalde overheidsgroepen (politie, militairen, bewakers etc) het voorrecht wapens te dragen? En vooral: stel dat een fascist of een onstabiel sujet de macht grijpt (volgens voorstanders van een doorgedreven gun control niets minder dan een doorgeslagen fantasie, maar de analogie met het onverwachte, plotse succes van gevaarlijke clowns als Donald Trump ligt hier voor de hand), hoe kan je je dan billijk verdedigen tegen een tot de tanden gewapende overheid die jou naar het leven staat? Met blote handen? Een roestig keukenmes?
  • Cijfers tonen aan dat in sommige Europese wapenvrije landen het zelfmoordcijfer hoger ligt dan dat er doden vallen bij schietpartijen in de US. Je kunt je dus afvragen: welke maatschappij is hier eigenlijk écht verrot?
  • Gezinnen die hun wapens in de buurt van kinderen bewaren? Sommige vormen van groteske stupiditeit vallen door welke overheid dan ook ter wereld domweg niet te reguleren!

PeterBaggeMag ik daar aan toevoegen: indien de islamofascist van Orlando had besloten de nachtclub op te blazen met een spijkerbom, zouden we er dan aan denken om alle Brico’s en Gamma’s te sluiten? Zijn terroristen niet ingenieus genoeg om op andere manieren minstens evenveel slachtoffers te maken, ook al helpen we alle vermaledijde schietijzers de wereld uit?

Natuurlijk is Peter Bagge geen gun nut, net zomin als ik dat ben. Onbegrensde wapendracht promoten is om problemen vràgen. Maar af en toe kan het geen kwaad om de hypocrisie aan te kaarten die zulke discussies (zie ook: roken, veilig verkeer, etc) steevast vertroebelen.
Vanavond ga ik naar een doorsneefilm kijken. Daarin wordt waarschijnlijk minstens één keer een kogel afgevuurd, en dat is maar goed ook, want zo’n Franse praatfilm is toch meer iets voor de zondagavond.

 

Geef een reactie